Saturday, January 29, 2011

Piston Cup Racers - en studie i bilestetik

De är 36 totalt - här kommer listan över hur snygga dom egentligen är. Vi kör från fulast till coolast.

Först bara helt kort - det finns tre typer av bilar. Jag har klassificerat dem enligt bilden nedan:
Typ A är en långsmal lite fyrkantigare variant med lång motorhuv. Generellt inte så snygg, det kommer märkas i min sammanställning.
Typ B är den bulligaste varianten med högt bakparti.
Typ C är en strömlinjeformad dröm med lägre bakparti än B och kortare motorhuv än A.
Tre racers är utanför dessa typer. Det är huvudkaraktärerna Blixten, Kungen och Chick Hicks. Blixten är baserad på de uramerikanska bilarna Chevrolet, Corvette och Dodge Viper. Kungen är en Plymouth Superbird 1970 och Chick Hicks har former från en GM G-body men också från en Buick Grand National och Chevrolet Monte Carlo.
Dessa tre kommer inte vara med i snygghetslistan, de går utanför en sådan bedömning. Det här handlar bara om estetik, inte om bilarnas egenskaper som karaktärer i filmen. Alltså 33 bilar som tävlar i den här skönhetstävlingen.


Idag: Plats 33-30.

Plats nummer 33:

#92 Sputter Stop

Det är ingen höjdarkombination med färgerna direkt. Murray Clutchburn är hans namn. Gör ju heller ingen glad. Nä. Den här bilen är den minst snygga helt enkelt.



Plats nummer 32:
#93 Spare Mint
Ernie Gearson är ocskå en Typ A-bil med tämligen tråkig design. Plus för de vita navkapslarna men en helblå bil med ett blad på blir knappast en vinnare i den här ligan.



Plats nummer 31:

#90 Bumper Save
En Typ C-modell men det hjälper inte när färgerna är så mesiga. Visst är det de klassiska Red-White-and-Blue men jag är ingen amerikan och dessutom är den blå färgen för ljus för att kopplingen till flaggan ska funka. Ponchy Wipeout är namnet för den som undrar.




Plats nummer 30:
#70 Gasprin
Floyd Mulvihill. De här färgerna skulle jag ju vilja gilla och tänk om Mattias Ekström fick tävla i en Nascar som såg ut så här, visst vore det mumma! Men nu känns det bara fantasilöst och så är det ju det här med själva chassiformen också. Jag gillar helt enkelt inte Typ A.

1 comment:

  1. spanade runt lite då jag gillar typ A bilarna. och jag fann en sida med snygga foton där bla. Dale Earnhardt's 1987 Monte Carlo är färgsatt som din nr. 30. kanske har du nämnt det tidigare.

    http://www.jacksracephotos.net/9-07-DAVIDM-CUP.html

    ReplyDelete